Welke soort verwarming is geschikt voor jouw woning?

Bijna niemand kan zonder verwarming. Vooral in de winter is het heerlijk om thuis te kunnen komen van een wandeling in de sneeuw en heerlijk op de bank te kunnen kruipen in een verwarmd huis. De bekendste soort verwarming is de klassieke radiator, maar wist je dat er allerlei andere manieren zijn om je huis warm te krijgen? Je leest in deze blog meer over alternatieve soorten verwarming. 

Convectoren

Convectorverwarming is na een radiator de populairste soort verwarming. Het grote voordeel van convectoren ten opzichte van radiatoren is dat ze sneller opwarmen en langzamer afkoelen. Hierdoor betaal je minder zijn convectoren ook goed voor het milieu. Daarnaast is een convector helemaal is te bouwen in de grond, waardoor ze niet zichtbaar zijn en geen kostbare plaats innemen. Het nadeel is wel dat er een hoger prijskaartje hangt aan convectoren dan aan radiatoren. 

Luchtverwarming

Bij luchtverwarming worden de ventilatie en verwarming geïntegreerd. Daarom is het vooral gunstig voor nieuwbouwprojecten. Doordat de ventilatie en verwarming samen in één systeem verwerkt zijn, kan de lucht naast verwarmd ook gefilterd of gekoeld worden door middel van airconditioning. Ook zorgt het systeem dat de lucht altijd de juiste luchtvochtigheid heeft. Hierdoor geniet je van de best mogelijke luchtkwaliteit en wooncomfort. Deze manier van verwarmen is echter weer een stuk duurder dan het verwarmen van je woning door middel van radiatoren.

Wandverwarming

Ten slotte heb je ook de keuze uit wandverwarming. Over het algemeen zijn hier twee typen van: je kunt wandverwarming inbouwen in de muur samen met waterleidingen en elektra, maar je kan ook kiezen voor een infrarood paneel dat aan de muur hangt. Wandverwarming in de muur is een stuk duurder en er kan een verbouwing voor nodig zijn, maar het is wel beter voor het milieu en mooier. Het aanbrengen van verwarming aan de muur is eenvoudig, maar het oogt wel een stuk minder mooi en er gaat veel stralingswarmte verloren.