Rolluiken zijn er in verschillende soorten en maten. Als eerst kan je ze al onderscheiden in drie soorten. Rolluik kopen? Kijken dan eerst goed wat je wensen zijn. In dit artikel leg ik je uit wat de opties zijn van rolluiken, en wat je moet bedenken voordat je een rolluik gaat kopen.
Voorbereiding
Voordat je een rolluik gaat aanschaffen moet je bedenken wat jou wensen zijn. Ga je voor gemak en goedkoop? Of wil je juist dat ze luxe hebben en in jouw gewenste kleur. Daarnaast kan je ook kiezen welk materiaal je wilt. Dan moet je bedenken wat het doel van het rolluik gaat zijn. Wil je bijvoorbeeld je huis beschermen voor inbraak of juist alleen voor de zon. Het kopen van rolluiken vraagt veel van je.
Soorten
Zoals je weet zijn er verschillende soorten. Hier staat alles op een rijtje van verschillende soorten tot verschillende materialen en kleuren. Als eerst kan je rolluiken onderverdelen in drie soorten:
- Opbouwrolluik
- Voorzetrolluik
- Inbouwrolluiken
Als eerst de opbouwrolluik, deze is van tevoren in een fabriek gemaakt en kan in één keer gemonteerd worden aan het raam. Deze is wat kolossaler in vergelijking met de andere soorten rolluiken. Een opbouwrolluik zijn er in twee soorten materialen: Aluminium en Kunststof. Aluminium is stevig en word vaak gebruikt tegen bescherming van bijvoorbeeld inbraak. Is dit niet het voornaamste doel? Dan kan je kunststof nemen. Deze is vooral bedoeld van bescherming tegen de felle zon.
Dit rolluik kan je in twee verschillende manieren bedienen: handmatig en elektronisch. Dit hangt er van af wat bij jou situatie past.
Als volgt heb je een voorzetrolluik. Dit soort rolluik biedt ten opzichte van de andere rolluiken specifieke voordelen. Als eerst heeft de voorzetrolluik geen breekwerk nodig. Je kan ze makkelijk en snel op je kozijn monteren. Ook is het voordelig dat ze in alle RAL-kleuren verkrijgbaar zijn, zo passen ze altijd bij jou woning. Ook kan je de rolluiken afwerken naar jouw gewenste stijl. Wil je bijvoorbeeld half afgeronde of vierkante omkasting? Dit kan helemaal naar jouw wens gemaakt worden.
Bij een voorzetrolluik kan je ook een hor instaleren. Dit zorgt ervoor dat er geen insecten meer je huis in kunnen komen. Deze kan je dan bewaren in de kast die boven de rolluik zit.
Als laatst heb je een inbouwrolluik, deze wordt vaak gebruikt bij nieuwbouw. Bij bestaande bouw kan het ook toegepast worden alleen is er breekwerk nodig.
Een voordeel van inbouwrolluiken zijn de afwerking. Je ziet er weinig van dat je rolluiken hebt. Ze verdwijnen in de muur. Ze dienen een stukje privacy, bescherming van de zon en van inbraak. Deze rolluiken kan je handmatig bedienen maar ook elektronisch. Dit is afhankelijk van je budget. Ook weegt je persoonlijke voorkeur mee van gebruiksgesmak.