Het is voorjaar: het beste seizoen voor buitenschilderwerk

Het is voorjaar, de vogeltjes beginnen weer te fluiten, alles wordt weer groen en de temperaturen gaan omhoog. Je krijgt er zelf spontaan lentekriebels van en weer zin om je huis en tuin op orde te maken. Het voorjaar is het perfecte moment om de buitenschilderwerken aan te pakken. 

In deze blog lees je waarom het voorjaar het beste moment is om buitenschilderwerken uit te laten voeren. 

Waarom is het voorjaar het beste seizoen om buitenschilderwerk uit te voeren?

In principe kun je het hele jaar door buitenschilderwerken uit laten voeren. Wel moet je dan met veel verschillende zaken rekening houden: de temperatuur mag niet te hoog of te laag zijn, het moet eigenlijk niet regenen en ook moet het niet te hard waaien. Er zijn verschillende factoren die er samen voor zorgen dat het voorjaar het meest ideale moment is voor buitenschilderwerken. 

Temperatuur en vochtigheid

Het voorjaar heeft de ideale omstandigheden om buitenschilderwerk uit te voeren. De temperatuur is mild genoeg om verf goed te laten drogen, terwijl de vochtigheid nog laag genoeg is om te voorkomen dat de verf gaat bladderen of barsten. Bovendien is het voorjaar meestal minder winderig dan andere seizoenen, wat betekent dat er minder vuil en stof in de verf terechtkomt.

Bescherming tegen weersinvloeden

Buitenschilderwerken hebben een belangrijke functie: ze beschermen hout tegen weersinvloeden. Met de juiste verf en technieken wordt je huis beschermd tegen regen, sneeuw, wind en andere weersomstandigheden. Het is volgens deze website belangrijk dat je buitenschilderwerken iedere 5 tot 10 jaar worden vernieuwd. 

Je verlengt hiermee de levensduur van het schilderwerk en voorkomt dat er houtrot ontstaat, wat tot dure reparaties kan leiden. Daarnaast heeft je woning een nette en verzorgde uitstraling, waardoor de woningwaarde verhoogt. 

Schildertrends voor buitenschilderwerk

Heb jij helemaal zin om je woning te laten schilderen? Hieronder hebben we een aantal schildertrends voor buitenschilderwerk voor je op een rijtje gezet! Houd er wel rekening mee dat je je woning niet zomaar in iedere willekeurige kleur mag schilderen. Kies je wat anders dan de ‘standaard’? Informeer dan eerst bij de gemeente of dit mag. Let bij het kiezen van kleuren goed op de omgeving: wat hebben de buren? En in wat voor soort omgeving wil je?

1. Kleuren met hoge contrasten

Een eeuwenoude trend die nog steeds populair is: het gebruik van kleuren met hoge contrasten. Vaak bestaat dit uit een lichte basis met donkere accenten. Als lichte kleur wordt er vaak gekozen voor wit of crème wit. 

Op dit moment zijn populaire accentkleuren:

  • Donkerblauw
  • Donkergroen
  • Donkerrood
  • Zwart
  • Grijs

2. Natuurlijke tinten

Een andere trend die steeds populairder wordt, is het gebruik van natuurlijke tinten. Denk aan aardetinten zoals bruin, groen en beige, of aan gedempte kleuren zoals grijs en blauw. Dit is zeker een goede keuze wanneer je in een landelijke omgeving woont. 

3. Ombre-effect

Een andere trend is het gebruik van het ombre-effect. Dit houdt in dat je verschillende tinten van dezelfde kleur gebruikt om een ​​verloop van kleur te creëren. Dit geeft een mooi en speels effect, zonder dat het te druk wordt.