Denk je aan energie van de zon dan denk je aan zonnepanelen. Daar komen veel vragen bij kijken die je graag beantwoord wil hebben. Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen? Wat is de beste opstelling van zonnepanelen? Deze en andere vragen worden door onderstaand schrijven beantwoord.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen halen hun energie uit de zon en ze hebben de capaciteit om het licht uit de zon in zich op te nemen. De verschillende lagen in een zonnepaneel zorgen ervoor dat de lichtdeeltjes vrijelijk kunnen bewegen. Dit proces creëert spanning en hierdoor komt energie vrij. Het werkt als een soort batterij waarbij een zonnepaneel ook gebruik maakt van een positieve en negatieve zijde. De twee zijdes worden op elkaar aangesloten en realiseren op deze wijze stroom.
Welk dak is het meest geschikt voor zonnepanelen?
De hoek van je dak heeft invloed op de hoeveelheid energie van de zon. Heeft je dak een gunstige hoek van bijvoorbeeld 35 graden dan kan de zon goed zijn werk doen op je dak. Daarnaast kan de regen het vuil beter verwijderen en is een reiniging minder vaak nodig.
Heb je een schuin dak? Dan worden de panelen vaak met haken bevestigd. Bij platte daken wordt een constructie geplaatst waarbij een aluminium frame de hoofdrol speelt. Het frame zorgt hier voor stevigheid en voor een optimale opbrengst.
Ligging van het dak en eventuele schaduw
De ligging van het dak is ook een punt om naar te kijken. Heb je een dak die ligt op het zuiden? Dan heb je meer zon op je dak en dit zorgt uiteraard voor meer rendement. Een dak op het oosten krijgt vaak minder zon maar dit betekent niet dat het geen zin heeft om zonnepanelen te installeren. Een dak op het oosten of een dak gericht op het noorden brengen voldoende zonlicht op. Daarnaast heeft een zonnepaneel de capaciteit om zonlicht op te slaan en dit komt weer van pas in maanden met minder zon.
Daken waar weinig tot geen schaduw is maken gebruik van een standaard serieel geschakeld systeem. Daken waar veel schaduw aanwezig is maken gebruik van de zwakste schakel in het systeem en deze bepaalt tevens de totale opbrengst. Ook wordt er een omvormer gebruikt om alsnog genoeg energie te garanderen.
De beste maanden voor zonnepanelen
Als je naar de maanden gaat kijken die goed zijn voor zonnepanelen dan blijkt dat de maand mei goed uit de bus komt. De maand mei zorgt voor een gemiddeld aantal van 461,8 kWh. Vervolgens scoren de maanden juni en juli erg goed voor het aantal zonne-uren die de zonnepanelen weet te bereiken.
Bron: dakscanzonnepanelen.nl