Brandveilig wonen, dat doe je met deze tips

Heb jij er al eens bij stilgestaan welke gevaren een woningbrand met zich meebrengt? Naast het feit dat zo’n meedogenloze brand er in het ergste geval voor kan zorgen dat je alles kwijtraakt, brengt het ook jezelf en je gezin in levensgevaar. Tijd voor positief nieuws: je kan verschillende maatregelen nemen om de kans op woningbrand te minimaliseren. Wanneer het zich toch voordoet, kan je jezelf beschermen.

Brandpreventie
Het belang van brandpreventie wordt door de meeste mensen enorm onderschat. Veel mensen gaan ervan uit dat een woningbrand hen nooit zal overkomen. Een brand kan echter iedereen overkomen, op elk moment. Met enkele eenvoudige maatregelen kun je de kans wel aanzienlijk verlagen.

Wees voorbereid
Wanneer een brand zich ’s nachts voordoet, tijdens je slaap, is de rook een gevreesde sluipmoordenaar. Veel mensen worden niet wakker en overleven een woningbrand dan ook niet. Je kunt jezelf echter beschermen met rookmeldersen brandblussers. Hieronder leggen we je uit hoe je dat doet.

Rookmelders
Een rookmelder geeft een luid alarmsignaal wanneer er rook, meestal veroorzaakt door brand, gedetecteerd wordt. Op die manier word je, in geval van brand, tijdig gewekt en heb je voldoende tijd om te vluchten en de brandweer te verwittigen. Een rookdetector kan je leven redden!

We raden aan om minstens je slaapkamer en de vluchtroute te voorzien van een rookmelder. Het is natuurlijk nog beter om in elke ruimte zo’n exemplaar op te hangen!

Brandblussers
Naast rookdetectors kunnen ook brandblussers je van dienst zijn bij een beginnende woningbrand. Een brandplussapparaat in huis hebben is een echte must. Met wat geluk kun je er een hele hoop brandschade mee voorkomen! Voorzie een brandblusser in ruimtes waar het risico op brand het hoogst is.

Bij de aankoop van een brandblusser, heb je de keuze tussen verschillende soorten. De meest gangbare zijn de schuimblusser en de poederblusser. Voor bij je thuis raden we een schuimblusser aan. Poederblussers werken aan de hand van een erg corrosieve en fijne materie die elektrische apparaten kan aantasten en moeilijk weg te poetsen is. Anderzijds zijn poederblussers, in tegenstelling tot schuimblussers, geschikt voor het blussen van gasbranden. Tenslotte zijn brandblussers op basis van schuim wel geschikt voor houtkachels en open haarden, terwijl een poederblusser hier enkel voor gebruikt kan worden als er gebruik wordt gemaakt van ABC-poeder.

Voorkom een woningbrand
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven we je nog enkele eenvoudige tips om woningbrand te voorkomen:
  • Laat kaarsen niet onbewaakt branden,
  • Laad apparaten niet op wanneer je slaapt,
  • Wees voorzichtig met droogkasten,
  • Rook buiten – smeulende sigaretten zijn gevaarlijk,
  • Laat je schoorsteen en cv-ketel tijdig reinigen.