Alles wat jij moet weten over airco’s

Misschien heb jij deze zomer ook wel overwogen om een airco aan te schaffen. De dagen werden steeds waren en met al dat thuiswerken werd de sfeer er niet beter op. Een koele woning biedt uitkomst. Je slaapt beter en presteert optimaal. In deze blog lees je wat relevante achtergrondinformatie over klimaatbeheersing en airconditioning voor thuis.

Wees niet te laat met bestellen

Regeren is vooruitzien en het is dus nu het moment om een keuze te gaan maken voor een airco. Welke neem ik, mobiel of een split airco? Denk bij de aanschaf ook na over het energieverbruik, immers energie wordt alsmaar duurder, en een airco van goede kwaliteit gaat zeker 10 jaar of langer mee! AA+ is het beste uiteraard. Dit betekent dat de airco in vergelijking met andere airco’s die hetzelfde kunnen veel minder stroom gebruiken. Toch iets om bij stil te staan.

Zelf een airco installeren?

Deze vraag kan niet helemaal met ja worden beantwoord, en is afhankelijk van een aantal zaken. Voor een mobiele airco hoeft geen installatie plaats te vinden. Voor de (Multi) Split units komen wat ingrijpender werkzaamheden om de hoek kijken. Een deel van de werkzaamheden kan zelf worden gedaan, zoals het hak-en breekwerk kan gemakkelijk zelf worden gedaan. Hierbij is het uiteraard wel van belang dat je weet wat en waar de leidingen moeten komen. Als er werkzaamheden met het koelmiddel gebeuren moeten, is het wettelijk vereist dat een erkend STEK installateur dit doet. Hij weet immers als geen ander wat de mogelijkheden zijn, waar de airco het best gehangen kan worden,. wat de benodigde capaciteit is om de kamer op een aangename temperatuur te krijgen, en ook hoe met de airco het best kan worden omgegaan en welk onderhoud essentieel is. Belangrijk is ook dat als u de airco laat plaatsen door een installateur er garantie is niet alleen op de airco zelf maar ook op de installatie! Een gerust gevoel.

Voordelen en nadelen van een airco

Het voordeel van een mobiele airco is uiteraard dat deze geplaatst kan worden in de ruimte waar je de koelte nodig hebt. Als een nadeel van de mobiele airco wordt vaak ervaren dat er een slang naar buiten moet om de warmte af te voeren. Een ander nadeel is dat de mobiele airco’s vaak meer geluid maken dan de vast gemonteerde airco’s. Ook hebben de mobiele airco’s een heel laag rendement. De reden voor dit lage rendement is dat de lucht uit de gekoelde ruimte wordt gehaald om de warmte af te voeren en deze dus opnieuw gekoeld wordt. Het condenswater dat bij de koeling ontstaat wordt in een bak opgevangen, en die moet je dus regelmatig legen, wat je niet vergeten moet. Al met al is een mobiele airco in de meeste gevallen wel goedkoper maar echt handig is het vaak niet.